Monday, 23 February 2015

ezra pound, james joyce, a.o. - catalogue - 1- 1980 / verlag bo cavefors - antiquariat


avsikten var att sälja min samling böcker av ezra pound, james joyce, och andra, via antikvariatskatalog (se de 18 katalogbilderna), men trots annonsering i bl.a. nyt och the times, visade sig detta vara orealistiskt. istället såldes hela samlingen på en sotheby-auktion under andra hälften av 1980-talet.
 
jag började samla poundtitlar i tjugoårsåldern, alltså runt 1955. vad som idag finns kvar på min bokhylla är några få poundrelaterade titlar och annat material, som är mitt hjärta nära.
 
gunnar petterson beskriver i sina outgivna memoarer (sid. 18-19) ett besök hos mig i merano - läs nedan:
 
 
Gunnar Pettersson / (arbetstitel : Memoarer 1951 – 2002. Sid. 18-19).

Orden "A Tate Retrospective" brukade vara vår hopplösa dröm, vår mantra, vårt "Nästa år i Jerusalem!" Nu ser det till och med ut som det ska bli verklighet. Så får det ju inte gå till. Nån jävla oordning måste det ju vara i partiet.

Bo Cavefors var den som styrde mig i riktning mot Lewis. Jag hälsade på honom i Merano 1980 när jag forskade för en roman som utspelade sig i Italien och var löst baserad på en period i Ezra Pounds liv. Det var hemma hos Cavefors jag fick se en syn som än idag kan dyka upp i mina våtdrömmar: hans Poundsamling. Där var förstaupplagor av precis allting, de flesta i sagolikt skick, till och med saker jag inte ens visste existerade, och många med personliga dedikationer. Som privatsamling var den sannolikt oöverträffad.

Många år senare ville han sälja den och eftersom London tedde sig som den naturligaste marknaden för något sådant bad han mig sondera terrängen. Vilket jag också gjorde, med glädje, för det är inte varje dag man får chansen att bli populär bland antikvariathandlare när man har något att sälja, om så bara som ombud, och jag har Cavefors att tacka för det ypperliga nöjet att se dem svettas hinkvis i ansträngningen att inte verka alltför intresserade. Till slut, klokt nog skulle jag tro, valde han att sälja dem genom Sotheby's, i två omgångar.

Hur mycket han nu fick för dem så skulle han fått betydligt mer idag. Det har gått ruskig inflation i Poundpriser de senaste tio-femton åren. Och Joyce ska vi inte prata om...
 
+ + +
 
  

 
                                                                                                                                                         

No comments: