Saturday, 15 March 2014

bo i. cavefors : sorgligt men vackert...

 
 
 
Bo I. Cavefors

Ett fotografi från Neapel.

Dessa unga syditalienska prästkandidater, på fiskafänge i Neapelbukten, fotograferades 1959 av den tyske fotografen Herbert List (1903-1975).

Jag möter de unga Gudstjänarna via kamerans objektiv, på ett fotografi publicerat i en bok (Herbert List Italien, Schirmer/Mosel, München, Paris, London, 1996). Jag anar att de här pojkarna, som idag bör vara i åttioårsåldern, i min ålder, är helt upptagna med att diskutera, analysera och fördjupa sina kunskaper i teologins irrgångar – men den drömmande pojken till höger på bilden söker ögonkontakt med sin älskade pojkvän som bakom fotografens rygg (han hjälper till med att bära de tunga kamerorna…) fångar hans uppmärksamhet genom att vinka, hoppa och fåna sig på stranden. Löftet om celibat och förbjuden kärlek pojkar emellan brakar som smattrande vespor genom pojkarnas hjärnvindlingar. Brösten värmes av kärleksglöd. Svärmeri är dessa pojkars livsluft och livsuppgift. Fattigdom och kärlek är hjärtats mystik, praktiserad bakom klostermurar och i prästseminarier. Biktstolens galler kommer att för evigt hålla dem på armlängds avstånd från den älskade.

Men, solen skiner, havet vilar, himlen är oändlig. Orgeln intonerar mässan, altarljusen brinner. Under byxorna är pojkarnas kön nakna, i spänd förväntan.

"O, det är sorgligt, men det är vackert", för att citera den tyske författaren Wilhelm Waiblinger (1804-1830).
 
+

Texten tidigare publicerad i KvällsPosten (13.12.1996) - här reviderad.
 
 
 


No comments: